Symfonische eerbetoon aan Brel - Antwerpen

Symfonische eerbetoon aan Brel - Antwerpen
14/10/18 19:30
Koningin Elisabethzaal Koningin Astridplein 26, 2018 Anvers

David Navarro Turres  – Orkestdirigent
Filip Jordens  – Zang 
Indrukwekkende muzikale hommage toont bewogen levensverhaal van Belgisch grootste chansonnier.
 
Zondag 14 oktober 2018 is de Antwerpse Elisabethzaal het toneel voor een indrukwekkende muzikale hommage aan een der grootsten uit onze vaderlandse geschiedenis. Op 9 oktober 1978 overleed de, zoals hij zichzelf noemde, “Franstalige Vlaming” Jacques Brel aan de gevolgen van longkanker. 40 jaar na zijn dood, brengen Music Hall en gelauwerd Brel-vertolker Filip Jordens met ‘Je m’appelle Jacques Brell’ gepast hulde aan de legendarische en uiterst begenadigde chansonnier, componist en tekstschrijver. Ondersteund door zijn eigen muzikanten, het Brussels Philharmonic Orchestra en prachtig authentiek beeldmateriaal, baant Jordens zich een weg door het rijke oeuvre van Brel en reconstrueert op onnavolgbare wijze diens bewogen levensverhaal en oeuvre. 
 
Filip Jordens als reïncarnatie van Brel
 
“Met ‘Je m’appelle Jacques Brel’ brengen we hulde aan een uitzonderlijk woordkunstenaar, performer, creatief talent en “Belg”. Veertig jaar na zijn dood, beroert Jacques Brel nog altijd de zinnen. 
"Filip Jordens lijkt wel een reïncarnatie van Brel. Ik stond werkelijk perplex van de bijna angstaanjagende gelijkenis in stem, fysiek en podiumprésence, toen ik Filip voor het eerst aan het werk zag. Hij brengt Brel met de kennis, passie en het respect die het vraagt. Ik ben dan ook zeer blij dat Filip in onze productie wil staan en ben bijzonder dankbaar dat we deze ultieme hommage met groot symfonisch orkest en authentiek beeldmateriaal kunnen creëren." - Geert Allaert, CEO Music Hall 
 
"We willen geen documentaire maken, noch musical of theater brengen. We willen een vernieuwing brengen, door aan de kracht van het oeuvre van Brel twee dimensies toe te voegen: orkest en beeld. Enerzijds hebben we het het talent van Filip Jordens en zijn band, versterkt met het Brussels Philarmonic Orchestra. Anderzijds, de stem van Brel, geleend uit authentieke audio- en video-archieven. Het wordt een collage, zowel auditief als visueel, die de ziel van Brel wil aanraken. We willen geen chronologie, geen koude logica, maar inspirerende momenten ten tonele brengen. We zoomen in op de ziel van Brel, zijn energie, zijn passies en intensiteit." - Dirk Decloedt, regisseur -
 
Filip Jordens, zoon van een Vlaamse moeder en een Franstalige Leuvenaar, lijkt voorbestemd voor Brel. Een "Franse" Vlaming, zoals Jacques Brel zich ook noemde, met dezelfde jongensachtigheid en de unieke combinatie van verlegenheid en flair. Jordens beweegt als Brel, laat zijn handen wapperen, en - vooral - werkt zich ook in het zweet als Brel. Hij krijgt Brel-fans in binnen- en buitenland al geruime tijd op het puntje van hun stoel met zijn fenomenale interpretatie van Brel. Pers en publiek zijn keer op keer overdonderd. Jordens’ vertolking van het beroemde repertoire doet de pers uitroepen: 'Brel leeft weer'. Wat begon als een respectvolle groet, groeide uit tot een voorstelling die volledig zijn eigen bestaansrecht heeft. Tegelijk is voor iedereen duidelijk geworden dat Filip Jordens een artiest is die de geest van Brel in zich meedraagt en daar - op zijn beurt - grootse dingen mee doet. Jordens reconstrueert, en dat op een manier dat het heel even lijkt alsof Brel terug is.
 
Met Brussels Philharmonic Orchestra & schitterende orchestraties
 
Filip Jordens zal in deze ‘Je m’appelle Jacques Brel’ niet enkel bijgestaan worden door zijn eigen sublieme muzikanten, maar krijgt met het Brussels Philharmonic Orchestra ook een groot symfonisch orkest achter zich, onder de muzikale leiding van chef-dirigent David Navarro Turres. Door het karakter van het oeuvre van Brel, de prachtige arrangementen geschreven door Michel Bisceglia en Maarten Lingier en de stijlvolle interpretatie van Jordens en zijn muzikanten, krijgt dit indrukwekkende muzikale eerbetoon toch een verrassend intiem karakter. Prachtige authentieke foto- en videobeelden van Jacques Brel, vullen de muziek harmonisch aan en gunnen het publiek letterlijk een unieke blik op zijn bewogen, intrigerende levensverhaal.

Programma

19 Jacques Brel-titels in symfonische bewerking, met deelname van Filip Jordens en zijn trio.

Infos en reservaties

Dimanche 14 octobre à 19:30 - 22:30

Koningin Elisabethzaal

Koningin Astridplein 26, 2018 Anvers

Billets : www.koninginelisabethzaal.be

Vanaf 29 euros 

Reservaties online

Telefoon : 070/79.00.13(max. €0.30/min)
Brussels Philharmonic Orchestra Menu Brussels Philharmonic Orchestra Menu